fredag den 13. december 2013

Glædelig Luciadag

Rigtig glædelig Luciadag.

Jeg husker SÅ tydeligt, dengang i 70'erne, da jeg var med i et Luciaoptog. Det var STORT! Og jeg øvede og øvede og øvede på den smukke salme. Håret var langt og lyst, kjolen kridhvid og jeg var stolt som en pave. :)
Nu er det så min NIECE, der går luciaoptog - dog er hun endnu kun 4 år, men alligevel kunne jeg genkende hendes glæde og spænding, da hun fortalte om det. Hun sang første vers for mig, så fint, så fint. Uhhh ... sommerfugle i maven. Jeg HUSKER det bare SÅ tydeligt!


Jeg har for første gang i mit liv bagt Luciaboller, og hvor smager de bare godt. Jeg har surfet efter opskrifter på nettet, men valgte at bruge opskriften i Mette Blomsterbergs "Skønne Klassikere".
Den der fine smag af kardemomme .... jeg elsker den! Jeg havde ikke noget safran, så det udelod jeg. Men hvor smager de godt!!

Mette Blomsterbergs opskrift:
25 g gær
5 dl sødmælk (jeg brugte minimælk, da det er det vi har i huset)
2 tsk salt
50 g sukker
1 tsk saftan (havde ikke noget, så det sprang jeg over)
1 tsk stødt kardemomme (jeg kom lidt mere i)
1 tsk vanillesukker
ca. 700 g hvedemel
150 g blødt smør

Mælken lunes til fingervarmt. Gæren smuldres i skålen til røremaskinen. Hæld den lune mælk over gæren med salt, sukker safran, kardemomme, vanillesukker og ca. 650 g af melet. Ælt dejen ved middel hastighed til den er sammenhængende og lind. Tilføj det bløde smør og lidt mere mel til dejen igen er sammenhængende og glat.
Lad dejen hæve i en anden skål, dækket med husholdningsfilm helt ned på dejen og stil den i køleskab i 1 time.
Del den kolde dej i 20 stykker. Tril til boller og lade dem hvile på bordet ca. 10 min. Tril hver bolle til en 30 cm lang pølse - undlad om muligt at trille i mel. Drej hver pølse til et S og læg dem til hævning på bagepladen med god afstand. Lad den hæve til dobbelt størrelse et lunt sted.

Pensling:
Pisk 1 æg og 1 knsp salt godt sammen. Pensl Luciabollerne med æggestrygelsen og placer rosinerne. Tryk den godt fast.
Bages i en 190 grader varm ovn, til de er gyldne og bagt i bunden - ca. 15 min. afhængigt af ovnen.


MUMS! De smager godt sammen med en varm kop julethe. Jeg prøvede at spise dem som de er, og det er lækker, men det er bestemt også godt at skære dem igennem og komme smør på!


Lækker - inden i som uden på!

3 kommentarer:

  1. De ser rigtig lækre ud dine luciabrød.
    Min datter gik også luciaoptog i dag.
    Noget hun glædede sig til.
    Hun har også øvet sig rigtig mange gange på sangen herhjemme.
    God og dejlig aften til dig.
    Klem Lonni.

    SvarSlet
  2. Jeg har faktisk aldrig smagt sådan et luciabrød, men lækre ser de ud;-) og så passer de jo perfekt på dagen!!

    God weekend

    ~ Mette

    SvarSlet